Statutul elevului

Imagine de Keith Negley

Dacă aș putea schimba ceva ar fi recunoașterea statutului elevului în școlile din România. Comentariile  jignitoare ale profesorilor față de elevi, incorectitudinea, discriminarea si in general, lipsa respectului din partea profesorilor sunt probleme majore in actul pedagogic.

Afirm aceste lucruri stiind că opiniile sunt împărțite, dar, în același timp, este o problemă reală și necesită o discuție. De la niște simple ‘misto uri’ sau glume, pana la jignirea elevilor în fata clasei si a remarcilor de tipul : ‘mă las de meserie din cauza ta’ , ‘analfabeta funcțională’ , ‘ te uiti prin tabla că nu înțelegi nimic’ , sistemul nostru educațional conduce la normalizarea acestor tratamente ale elevilor.

Experiența mea din clasa a noua este un exemplu și nu sunt singura. Aveam oră cu profesoara de română, ora pe care majoritatea nu o aștepta și la care mereu alegeai penultima bancă să nu fi observat. Eram anxioasă  si obișnuiam să stau incordată tot timpul cu grija că eu voi fi  următoarea pe care o va ridica în picioare și la care va țipa, indiferent dacă am invățat sau nu.  Probabil nu suna atât de rău, până când tu ești cel care este scos in fața clasei și țipă 30 de minute bune, te amenință cu note de 2 și 3 (mai bine le pune și te lasă în pace), ești ‘analfabetă”, ‘vai de tine, incredibil’ ‘fetițo nici nu știi să citești” și te umilește cel puțin o dată pe săptămână. Desigur, mai aveam și alte ore, la care mi s- a spus ca ‘ești un lemn,  te uiți prin tablă, ce e pe tablă tu habar n-ai’ sau ‘unii nu sunteți de notele astea, mă uit la voi și mai mult de 5 nu vă dau’. Profesorii nu ar trebui să trateze în acest fel elevii, însă cum niciodată nu se iau măsuri, aceștia nu au limite.

Incidentele de acest tip nu sunt izolate, fiind un comportament constant și cunoscut, dar când un elev ridică problema și îi comunica dirigintelui, acesta din urmă nu ia masuri, sub pretextul că este ‘ imposibil, profesoara nu ar spune așa ceva, fiindcă iubește copiii’. 

în diferite școli din țară, alți elevi se confruntă cu probleme mult mai mari ,de pildă: discriminarea, abuzul verbal și tratamentul total gresit care fac din statutul elevului o simplă noțiune.  Conform ordinului semnat în 2016 ce aprobă statutul elevului capitolul 1, art 6 punctul 2, elevul are dreptul la respectarea demnității, iar conform capitolului 2 articolul 7 punctul f) elevul beneficiază de tratament nediscriminatoriu. Pe langa acestea, capitolul 2 art 7 aa) menționează dreptul elevului de a da un feedback anonim  profesorului în fiecare semestru.  https://www.edu.ro/sites/default/files/OM_4742_10.08.2016-Statut_elevi_2016_0.pdf

Vreau să subliniez următorul aspect:  nu a fost doar un cadru didactic, doar un elev, doar la o clasă sau doar la un liceu. Pe măsură ce atitudinile acestea persistă și sunt catalogate drept un fapt comun, apare indiferența iar apoi respectul elevilor față de unii profesori dispare. 

Din păcate nu mulți sunt cei care semnalează acest subiect, fie de teama consecințelor sau pur și simplu, pentru că a devenit un lucru aparent normal, lipsit de prea multă importanță, pe care nimeni nu-l poate schimba. 

Ioana

%d bloggers like this: