Despre respect

Imagine de Andrew Lyons

Cum definești “corect”? Ce înseamnă un profesor bun? Care este limita unei glume “inofensive”? Răspunsurile la aceste întrebări diferă foarte mult la fel ca și opiniile elevilor, ale profesorilor si ale părinților, de aceea am ajuns să avem dezbateri despre comportamentul anumitor profesori. Luați spre exemplu cazul elevului din Colegiul Național “Tudor Vianu” din 2016 : li s-au adus rezultatele de la o teza și profesorul le-a spus că își pot mări nota dacă se târăsc și îl imploră in genunchi, ceea ce un elev chiar a făcut. Nu e de mirare, având in vedere că ni se spune că profesorul este superiorul elevului. Astfel, au fost persoane care îi luau apararea susținând ca este un profesor bun și îsi face datoria la clasă. Întâmplarea de față a aparut la știri, spre deosebire de multe altele despre care nu se vorbește public din cauza consecințelor si implicit nu se iau măsuri. 

Un exemplu mai apropiat este experiența unei prietene de la un liceu de “top” din București. Avea ora cu un profesor relativ controversat ce făcea remarci misogine constant si tratata diferențiat elevii: jumătatea care făcea meditații cu el și stia subiectele de la test și cealaltă jumătate din care făcea parte și ea. Problema ei cea mai mare a fost felul in care era punctată. La teste, cu toate că avea exact aceleași rezolvari, ea lua 4 in timp ce unii colegi luau 7 sau 8. I-a atras atenția profesorului ,iar câteodată acesta schimba nota, alta dată, nu. Corecta superficial lucrările, iar scopul lui nu era să îi învețe sau să-i ajute să progreseze ,afirmând “nu luați mai mult de nota asta pe care v-o dau eu”. În plus, aceeași problemă pe care profesorul nu a punctat-o , meditatoarea i-a spus că a rezolvat-o corect.

Un alt prieten mi-a povestit despre profesoara de limba germană . Îl obliga să vină cu părul legat in coadă și i-a pus pe colegii lui să-i pună creioane în păr pe care să le țină toată ora. Îi spunea ‘samurai’ și îl ironiza pentru că-i plăcea japoneza. Granița dintre o glumă și o jignire este foarte fină și este încălcată atunci când pune elevul într-o situație incomodă.

Cum te simți înainte de ora ei?

“Mă face să mă simt anxios și mă gândesc: Oare e într-o stare bună? Oare iar face mișto de mine?”

Felul in care vorbește cu tine te incomodează?

“Da, foarte mult. Sunt mai mult stresat să nu se ia de mine decât atent la ora și e o stare de tensiune permanentă. Nici nu pot să mă concentrez fără să mă sperii că face un comentariu sau că-și dă ochii peste cap”

Ce ai schimba la orele ei?

“Aș face o atmosfera mai friendly, una de respect reciproc, să te invite să înveți germană. De exemplu, uram germana până am vazut un film in germană pe care l-am înțeles parțial, dar de la ora ei nu aș fi dezvoltat pasiunea să învăț.”

Ați încercat să-i comunicați cuiva problema?

“Da, noi am vorbit cu diriginta. Dumneaei a încercat să vorbească cu profesoara, dar ne-a zis că s-ar putea să se “răzbune” pe noi. La un moment dat, când toata lumea a primit note foarte mici la un proiect, diriginta ne-a întrebat dacă vrem să vorbeasca cu ea. Noi i-am zis că nu, că probabil înrăutățim situația, cum am văzut că se poate întâmpla la fizică.’ 

Ai menționat ora de fizica. Poți să detaliezi puțin?

“Profesoara se poartă față de noi cu un aer de superioritate și trebuie să o ascultăm când ne ține discursuri de 20 de minute despre cum noi suntem elevii si ea este profesoara, de aceea suntem inferiori. Cu ea este cel mai dificil de vorbit chiar dacă i se adresează un coleg-profesor.”

Cum dă notele profesoara de fizică? Favorizează anumiți elevi?

“Le da foarte subiectiv. Spune că are un sistem cu puncte, dar de fapt trebuie să te placă să iei note bune. În penultima zi din semestrul 1, ea încă punea note și ne-a spus să răspundem pentru a primi puncte. Copiii preferați au primit 10, iar alții, 4-5 sau 6-7 chiar dacă au răspuns corect toata ora”

Concluzia: scopul principal este progresul nostru academic,  iar relația elev-profesor este fundamentul si trebuie bazată pe respectul reciproc, fără dublă măsură si tratament preferențial.

Ioana

%d bloggers like this: